Lotstra brand!

Inmiddels was zoon Auke na zijn middelbare-schoolopleiding ook fulltime werkzaam in de zaak. Maar toen leerde Auke huishoudschoollerares Margriet Migchels kennen, met wie hij op 3 mei 1968 trouwde. Ze kregen twee kinderen, in 1969 werd Margrietha geboren en in 1973 Kornelis. Ook deze kinderen zouden later volop meewerken in de zaak. Het gezin verhuisde naar de Jongemastraat om boven de zaak te wonen.
De verhuizing was nog maar net achter de rug, de nieuwe keuken pas geïnstalleerd en op het gloednieuwe bankstel hadden ze nog nauwelijks gezeten, toen Auke in de vroege maandagochtend van 27 op 28 maart wakker werd van een brandgeur.
Het bleek dat het naastgelegen pand van Lotstra in lichterlaaie stond. Auke haalde snel de kinderen en vrouw uit bed en waarschuwde ook nog de familie Lotstra en haastte zich naar buiten.
Letterlijk alles was in de grote “Lotstra-brand” in rook opgegaan. Het bleek dat er vier panden geheel verwoest waren. Van Sikma’s winkel stond alleen de voorgevel nog overeind. Auke ging niet bij de pakken neerzitten, hij besloot dat de winkel als allereerste herbouwd moest worden. “Eerst het dak op de winkel, zodat de zaak weer open kan!”
 

Dit cijfer mag je in vakje 6 invullen. 
Verschillende foto’s van de brand