Geschiedenis van 100 jaar Sikma

Sikma’s Warenhuis en Naaimachine bestaat 100 jaar! Dit jaar is het 70 jaar geleden dat het warenhuis naar deze unieke plek tegenover het historische stadhuis verhuisde. We willen u graag meenemen door de geschiedenis van deze ondernemende familiezaak!

Het is allemaal begonnen bij overgrootvader Auke Sikma, afkomstig uit Oenkerk. Auke Sikma was een technische man, maar ook een ondernemend persoon met handelsgeest. Toen de eerste hypermoderne hand- en trapnaaimachine van Singer op de markt kwam, zag hij zijn kans schoon om hiervan wederverkoper te worden. In datzelfde jaar- 1922- verhuisde hij samen met zijn vrouw naar het Grootzand 3 om een naaimachine-winkel te openen. Dit winkel pand is op de verschillende foto’s hiernaast te zien. 

Waar vervolgens het hele avontuur begonnen was…

In de loop der jaren werd Sikma’s Warenhuis hoofddealer van Esso gasflessen en ging dientengevolge ook lampen voor gasverlichting verkopen. Maar hiervoor was het pand op De Dijk de krap. In 1928 kocht Auke Sikma twee panden aan de Grote dijlakker 32 en 34. In het ene pand werden naaimachines, Esso gasflessen, lampen, lampenkappen, huishoudelijke artikelen en speelgoed verkocht. Terwijl in de andere winkel klein-meubelen zoals theekastjes en kinderwagens werden aangeboden. Het bleef niet alleen bij de twee winkels in Bolsward, ook in Pingjum, Nijland en zelfs op Ballum (Ameland) begon Sikma galanteriewinkels.

Ondanks de malaise in de tijd voor de Tweede Wereldoorlog, wisten ze de zaken toch goed draaiende te houden. Maar in de oorlog was het voor iedereen een moeilijke tijd. In 1948, toen het weer wat beter ging met de handel, sloeg het noodlot toe, er brak brand uit in het winkelpand Grote Dijlakker 34. Gelukkig bleef het pand behouden, maar er was veel brand-, rook en waterschade.

Hoewel de Grote Dijlakker tot eind jaren 40 een levendige straat met een grote verscheidenheid aan winkels was, zocht Sikma toch een plek in de binnenstad, op A1-locatie zoals we het nu noemen. In 1951 kocht Kornelis het pand van de heer van der Werf, Jongemastraat 5. Waar we ons nu nog steeds bevinden.

Inmiddels was zoon Auke na zijn middelbare-schoolopleiding ook fulltime werkzaam in de zaak. Maar toen leerde Auke huishoudschoollerares Margriet Migchels kennen, met wie hij op 3 mei 1968 trouwde. Ze kregen twee kinderen, in 1969 werd Margrietha geboren en in 1973 Kornelis. Ook deze kinderen zouden later volop meewerken in de zaak. Het gezin verhuisde naar de Jongemastraat om boven de zaak te wonen.

De verhuizing was nog maar net achter de rug, de nieuwe keuken pas geïnstalleerd en op het gloednieuwe bankstel hadden ze nog nauwelijks gezeten, toen Auke in de vroege maandagochtend van 27 op 28 maart wakker werd van een brandgeur.

Het bleek dat het naastgelegen pand van Lotstra in lichterlaaie stond. Auke haalde snel de kinderen en vrouw uit bed en waarschuwde ook nog de familie Lotstra en haastte zich naar buiten.

Letterlijk alles was in de grote “Lotstra-brand” in rook opgegaan. Het bleek dat er vier panden geheel verwoest waren. Van Sikma’s winkel stond alleen de voorgevel nog overeind. Auke ging niet bij de pakken neerzitten, hij besloot dat de winkel als allereerste herbouwd moest worden. “Eerst het dak op de winkel, zodat de zaak weer open kan!”

Het familiebedrijf wordt nu al door de vierde generatie gerund. Het huidige assortiment biedt de klanten een ruim keuze in Kookwaren, Luxe- en Kadoartikelen, Speelgoed en Naaimachines. In de afgelopen jaren is er veel veranderd in onze zaak. Naast de overzichtelijkheid van de winkel is ook het assortiment aangepast en geoptimaliseerd. Uitgangspunt hierbij is dat wij juist dat aan willen bieden wat een ander niet doet! Ook de vertrouwde goede service, kwalitatieve producten en de duurzaamheid hiervan mogen hierbij niet vergeten worden. Wij willen de klant graag helpen met het zoeken van het juiste product. Voor de naaimachines geldt nog steeds de verkoop van huishoudelijke- en industriële naaimachines en niet te vergeten de reparatie van vele merken.

 

Sikma heeft het