De toekomst

Ondanks de opkomst van webwinkels geloven wij in het voortbestaan van fysieke winkels. Onze klanten waarderen de mogelijkheid om bij ons producten te zien, voelen en beleven. Gewoon lekker rondkijken om inspiratie op te doen of vakkundig geholpen te worden door medewerkers die u graag van dienst zijn. Om vervolgens met een goed gevoel de winkel uit te gaan met een aangeschaft product.

Tegelijk doen wij dat waar anderen juist steeds meer mee stoppen: verkoop en reparatie van naaimachines. Juist door producten en service op dit gebied te leveren, versterken wij onze regionale aantrekkingskracht.

Wij blijven focussen op de beste service, deskundig advies en hoge kwaliteit. We volgen de laatste trends, waarbij we ook kijken naar aspecten als duurzaamheid. Zo maken we het verschil en gaan we op volle kracht door naar de volgende 100 jaar Sikma’s!

Vierde generatie

Inmiddels wordt het bedrijf gerund door de vierde generatie. Het koopgedrag is door de jaren heen natuurlijk sterk veranderd. Nieuwe rages verspreiden zich razendsnel via tv reclames en social media. Het is aan ons om hier op in te spelen, zonder actuele thema’s als duurzaamheid uit het oog te verliezen. Dat laatste vinden we erg belangrijk, aangezien we – wat ons betreft – nog steeds te veel in een ‘wegwerpmaatschappij’ leven.

De samenstelling van ons assortiment bestaat in grote lijnen uit Speelgoed, Kookwaren en Naaimachines. Een van de uitgangspunten daarbij is dat we artikelen aanbieden die elders niet verkrijgbaar zijn. Het samenstellen van ons assortiment doen we geheel zelfstandig omdat we niet aangesloten zijn bij een inkoopvereniging of winkelketen. Dit betekent dat we onder meer beurzen in binnen- en buitenland bezoeken om producten te selecteren die passen bij ons winkelbeeld en voorzien in de vraag van onze klanten.

Brand

In 1951 werden de toenmalige winkels aan de Grote Dijlakker ingeruild voor een in de toekomst betere locatie aan de Jongemastraat 5. Ruim 70 jaar later is Sikma nog altijd gevestigd op deze prachtige locatie in het centrum van Bolsward. Verhuizen naar wat men tegenwoordig een A-locatie noemt heeft goed uitgepakt en zorgde voor meer klandizie en vindbaarheid.

Wel staat deze locatie ook nog goed in het geheugen van vele Bolswarders gegrift als “de grootste brand van Bolsward”. Na de verhuizing werd het bedrijf namelijk in de jaren ’70 geconfronteerd met een zeer groot uitslaande brand in het naastgelegen pand. Maar liefst vier panden gingen hierbij volledig verloren. Het historisch stadhuis wist men gelukkig te behouden.

Door deze tegenslag ging de familie Sikma echter niet bij de pakken neerzitten. De winkel moest snel herbouwd worden: “Eerst het dak op de winkel, zodat de zaak weer open kan!” Slechts drie maanden later gingen de deuren alweer open.

De start in 1922

Het is allemaal begonnen bij overgrootvader Auke Sikma. Hij was een technische man, maar ook een ondernemend persoon met handelsgeest. Toen de eerste hypermoderne hand- en trapmachine van Singer op de markt kwam, zag hij zijn kans schoon om hiervan wederverkoper te worden. In datzelfde jaar (1922) opende hij onze eerste naaimachine winkel.

In 1928 kwamen de twee panden aan de Grote Dijlakker 32 en 34 erbij. Het ene pand werd gebruikt voor de verkoop van naaimachines, lampen, lampenkappen, huishoudelijke artikelen, speelgoed. In het andere pand was er ruimte voor klein-meubelen als theekastjes en kinderwagens. Ook werd Sikma hoofddepot van Esso gasflessen (verkoop en distributie).

Naast de twee winkels werden er ook zaken buiten Bolsward geopend, namelijk in Pingjum, Nijland en Ballum (op Ameland). De Tweede Wereldoorlog en de nasleep daarvan was voor iedereen een moeilijke tijd, maar men wist de zaak desondanks draaiende gehouden.

Sikma´s in het kort

Sikma’s Warenhuis en Naaimachines biedt de klant een ruime keuze in Kookwaren, Speelgoed en Naaimachines. We maken niet alleen het verschil met ons zorgvuldig samengestelde assortiment, waarbij de focus op kwaliteit en duurzaamheid ligt maar ook voor ouderwets goede service gaat u naar Sikma. We geven graag advies en helpen u bij het maken van de juiste keuze.

Wat betreft naaimachines hebben we een groot aanbod van de beste merken. Daarnaast zijn we een van de weinige bedrijven die nog zelf repareren. Niet voor niets weten klanten uit de hele regio Sikma te vinden voor naaimachine reparaties.

Door de jaren heen is er veel veranderd, maar een aantal stelregels zijn altijd blijven staan: goed ondernemerschap, hard werken, verantwoordelijkheidsgevoel en denken in oplossingen.

Open chat
Hulp nodig?
Hallo 👋,
Kunnen we je helpen?